Eerder huisvestte de SSH vluchtelingen alleen in zelfstandige woningen waardoor zij weinig contact hebben met anderen. Jonge vluchtelingen zoeken naar hun weg in een nieuwe stad. Studenten kennen deze weg als geen ander! Door samen te wonen in een studentenhuis vinden vluchtelingen sneller hun draai in hun nieuwe stad en leren zij over elkaars culturen.

Op deze pagina vind je vooral informatie voor bewoners, wil je meer informatie voor Statushouders kijk dan hier.

Noodzaak

‘StudentRefugee Community’ is een project van de SSH en Academie van de Stad, waarbij vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) van 18 tot en met 23 jaar op kamers gaan wonen in een studentenhuis. Dit project loopt ondertussen al een tijdje en de ervaringen van alle partijen zijn positief! Zowel de vluchteling als het studentenhuis maken zelf de keuze om samen te wonen. Andere studentenhuizen gingen jullie al voor, maar er zijn nog steeds veel jonge vluchtelingen in Utrecht op zoek naar een plek om hun toekomst op te bouwen. Om jullie de mogelijkheid te geven samen te wonen met een student-vluchteling wordt vanuit Academie van de Stad een team van vrijwillige Community Builders ingezet.

De Community Builders zijn drie maatschappelijk georiënteerde studenten die zich als vrijwilligers inzetten voor dit project. Zij zorgen voor een goede match tussen het huis en de student-vluchteling en zijn het aanspreekpunt voor beide partijen. Daarnaast helpen ze waar nodig met verhuizen en komen ze na de verhuizing nog een keertje eten om te horen het gaat. De Community Builders organiseren een paar keer per jaar activiteiten zoals een barbecue, sporttoernooi, diners etc. voor de deelnemende studenten zodat er aan ervaringen uitgewisseld kunnen worden.

Student-vluchteling Abdulaal: "Het is belangrijk dat je mijn verhaal hoort, want onbekend maakt onbemind."

Hoe werkt het?

Hebben jij en je huisgenoten interesse om samen te wonen met een vluchteling in jullie studentenhuis? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar KamersUtrecht@sshxl.nl. Om een goede match te kunnen maken tussen jullie huis en de vluchteling hebben we iets meer informatie nodig. Daarom komt één van de Community Builders langs om kennis met jullie te maken. Daarnaast maken de Community Builders ook kennis met de student-vluchtelingen die graag op kamers wil wonen. Na de kennismaking met het studentenhuis en de vluchtelingen kijken de Community Builders wie er bij jullie huis past, bijv. op persoonlijk vlak. Vervolgens maken jullie kennis met de vluchteling in jullie studentenhuis. Als het klikt tussen beiden, worden jullie huisgenoten.

Student Noah: “Soms besef je ineens hoe goed wij het hier eigenlijk hebben. Niemand vlucht zonder reden. Tegelijk is het ook weer heel normaal. Het is gewoon een huisgenoot, een student van je eigen leeftijd. Het is hartstikke gezellig.”

Veelgestelde vragen

Wat wordt er van ons als huisgenoten verwacht?
Over het algemeen verwachten we van huisgenoten hetzelfde als bij de komst van een andere nieuwe bewoner. We hopen dat de vluchteling zich op zijn plek voelt in jullie huis. Het is erg prettig als een van de huisgenoten net wat extra moeite doet om de vluchteling te leren kennen en bij het huis te betrekken. Voor alle bewoners is via de Community Builders een netwerk om op te steunen mocht je later nog vragen hebben.

In welke leeftijdscategorie zal de vluchteling vallen?
We selecteren alleen kandidaten in de leeftijd 18 – 23 jaar.

Hoe lang blijft de vluchteling in het huis wonen?
De vluchteling krijgt een huurcontract voor maximaal vijf jaar. Hij of zij kan zelf wel eerder de huur opzeggen.

Spreekt de vluchteling wel Nederlands of Engels?
Ja, we selecteren alleen kandidaten die zich goed verstaanbaar kunnen maken in het Nederlands en/of in het Engels. Het is leuk om te zien hoe iemand die in het eerste gesprek nog Engels praat een maand later echt al zoveel beter Nederlands spreekt!

Kunnen we een vluchteling kiezen?
De Community Builders selecteren aan de hand van de gesprekken een vluchteling waarvan zij denken dat hij of zij goed zal matchen met het huis. Vervolgens vindt er een welkomstgesprek plaats, waar het huis, de kandidaat en de Community builder bij aanwezig is. Er is daarna 48 uur voor beide partijen om te beslissen. Als er geen klik is bij één van de partijen, dan gaat de verhuizing niet door. We kijken dan of we een andere vluchteling kandidaat kunnen aangedragen of kiezen toch voor huisvesting van een reguliere student (met hospiteren).

Kunnen we ook kiezen voor een man of vrouw?
Zo mogelijk houden de Community Builders rekening met de voorkeur van de bewoners. In de praktijk blijkt alleen dat er nauwelijks vrouwelijke vluchtelingen zijn die in aanmerking komen voor dit project. Daarnaast zien we dat de meeste mannelijke vluchtelingen liever niet in een huis met alleen meisjes willen wonen en andersom. We kunnen dus niet altijd voldoen aan de wensen. Je kunt er dan als huis voor kiezen om toch niet of later deel te nemen.

Hoe ziet de dagbesteding van een vluchteling eruit?
De vluchtelingen die meewerken aan dit project hebben hun eigen leven en genoeg te doen. Meestal zijn ze in eerste instantie druk met het volgen van hun inburgeringscursus (wat je kunt vergelijken met studeren). Vaak willen ze daarna een studie gaan volgen. Hun profielen komt erg overeen met die van studenten die je normaal gesproken op een hospiteeravond ontmoet. Ze kiezen hun eigen vrijetijdsbesteding uit en hebben vaak ook al een sociaal leven (vrienden, klasgenoten, familie, etc.).

Wie selecteert de kandidaten en hoe?
De kandidaten worden aangemeld via de gemeente Utrecht of Nidos. De Community Builders beoordelen op basis van een kennismaking met de vluchteling of hij of zij goed zou passen in een studentenhuis.

Weten de kandidaten wat gemeenschappelijk wonen inhoudt (dus niet alleen maar op de eigen kamer leven)?
Ja, de Community Builders leggen ze uit hoe een leven in een studentenhuis eruit ziet en vaak hebben ze al een kijkje genomen in een van de studentencomplexen. 

Samenwerkingspartners

De SSH is in dit project verantwoordelijk voor de huisvesting. Academie van de Stad neemt de coördinatie van het project op zich. Verder wordt er samengewerkt met Vluchtelingenwerk, Nidos en de gemeente Utrecht.

Community Builders gezocht

Enthousiast over het project, en wil jij community builder worden? Kijk dan hier of stuur een mailtje naar: projectstudentrefugeecommunity@academievandestad.nl.