Op deze pagina vind je vooral informatie voor statushouders, wil je meer informatie voor bewoners kijk dan hier.

Hoe helpt de Student-Refugee Community jou als vluchteling?
Als jonge vluchteling moet je jezelf redden in een nieuwe stad. Net als studenten die voor het eerst hun ouderlijk huis verlaten. Zou het niet mooi zijn als vluchtelingen en studenten samenwonen in één huis? Dan kunnen ze elkaar helpen. De studenten maken je wegwijs in jouw nieuwe omgeving en jullie leren meer van elkaars cultuur.

Wat is de Student-Refugee Community?
De Student-Refugee Community biedt vluchtelingen van 18-23 jaar met een verblijfsvergunning een woonplek in een studentenhuis. Dit is een pilot project van de SSH en Academie van de Stad. De vluchteling en de studenten, die al in het huis wonen, bepalen zelf of ze samen willen wonen. Een team Community Builders van de Academie van de Stad helpt je als vluchteling om een kamer te vinden.

Hoe is het leven in een studentenhuis?
Veel Nederlandse studenten wonen tijdens hun studietijd in een studentenhuis. Dit is vaak de eerste keer dat ze niet meer bij hun ouders wonen: een grote stap die veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zoals het regelen van eigen geldzaken en zorg voor de woning. Het is ook de eerste keer dat ze samenwonen met andere studenten. Maar het is vooral een leuke tijd, waarin studenten nieuwe vrienden maken en veel lol beleven.

Het huis
In een studentenhuis wonen mannelijke en vrouwelijke studenten van 18-25 jaar. Er zijn grotere en kleinere huizen, maar gemiddeld wonen 10 tot 15 studenten in één huis. Alle bewoners hebben hun eigen slaapkamer, maar delen de keuken, badkamer, wc en woonkamer. Vaak eet iedereen samen en zorgen bewoners samen dat gemeenschappelijke ruimtes schoon zijn. Hoe vaak ze samen eten en hoe ze de schoonmaak regelen, bepalen de bewoners zelf.

Jouw kamer
Iedere bewoner heeft zijn eigen slaapkamer. Deze kamers zijn groot: minstens 12 vierkante meter. Je mag deze kamer inrichten zoals je wilt. Met jouw eigen meubels en andere spullen, net als je eigen huis.

Utrecht: een studentenstad
Je woont in een studentenhuis in Utrecht. Dit is een echte studentenstad, waar je overal met de fiets makkelijk kan komen. In Utrecht zijn veel winkels, cafés, grachten en de Domtoren. Het is een populaire en gezellige studentenstad.

Wil je meer weten over de Student-Refugee Community en ontdekken hoe het is om in een Utrechts studentenhuis te wonen? Bekijk deze video.

Wat doen de Community Builders?
De Community Builders is een team behulpzame studenten. Dit team helpt je om wegwijs te worden in de stad en te settelen in je nieuwe kamer. Een teamlid is bij jouw eerste afspraken met je nieuwe huisgenoten en helpt je om in contact te komen met andere vluchtelingen en studenten. Ook organiseert het team sociale activiteiten zoals een diners, sporttoernooien en barbecues'. Daarnaast zijn ze het eerste contact voor vragen. Community Builders: André, Margot en Maaike

Wat verwachten we van jou?
Je bent tussen de 18 en 23 jaar. Je hebt nog geen woning toegewezen gekregen in Nederland. Het lijkt je leuk om bij Nederlandse studenten in een studentenhuis te wonen. Je wilt graag nieuwe mensen leren kennen in een levendige stad, spreekt Nederlands of Engels en bent enthousiast om mee te doen aan dit project. Maar bovenal ben je jezelf en heb je zin om er een leuke tijd van te maken!