Tweede ronde voor studentenspullen dankzij de SSH

De SSH slaat in maastricht de handen ineen met Stichting Second Time om afvalstromen te beperken en mensen te helpen die het nodig hebben. Overgebleven huishoudelijke spullen van internationale studenten gaan dit jaar voor het eerst naar Second Time. Dit past helemaal in het duurzaamheidsbeleid van de SSH.  

Goed doel
Ieder jaar, als een deel van de studenten terugkeert naar het thuisland, belanden veel spullen in de afvalcontainer. “Glazen, bestek, borden en pannen: spullen die prima bruikbaar zijn”, zegt Linda Weichelt, housing officer van de SSH. “Wij gaan het voortaan verzamelen in een aparte ruimte. Stichting Second Time komt het ophalen.”

De SSH kiest voor samenwerking met Stichting Second Time, want het slaat daarmee meerdere vliegen in één klap. “Second Time helpt mensen die de middelen niet hebben om benodigde spullen te kopen”, aldus Weichelt. “Keukengerei en andere bruikbare artikelen worden netjes gewassen en gedoneerd aan personen die het niet breed hebben. Dekens, lakens en dekbedovertreksets die studenten niet meenemen in hun koffer, gaan naar hulpbehoevende doelgroepen, zoals vluchtelingenorganisaties.”

Ongebruikt
Internationale studenten kregen van de SSH tot voor kort de mogelijkheid om voor vijftig euro een pakket met keukengerei te kopen. Dat wordt nu afgeschaft. Weichelt: “Dat keukenpakket voldeed vaak niet aan de wensen van studenten met verschillende culturele achtergronden. De een eet het liefst uit een kom, de ander van een bord. Dan betalen ze voor iets wat ze niet gebruiken, dat uiteindelijk terecht komt in de afvalcontainer.”

Circulair
Voortaan gaan de studenten zelf zorgen voor huishoudelijke artikelen. Wel verwent SSH de internationale studenten met een leuk welkomsttasje, met onder meer een mooie bamboe koffiebeker. De mogelijkheid om een beddengoedpakket van de SSH te kopen blijft overigens wel bestaan. Weichelt: “De universiteit zit vlakbij allerlei huishoudwinkels, maar ze kunnen er natuurlijk ook voor kiezen om naar een kringloopwinkel te gaan. Dan is de cirkel weer rond!”