SSH 60 jaar! Start zoektocht allereerste bewoners

SSH start zoektocht naar allereerste bewoners

60 jaar geleden verhuurde de SSH haar eerste studentenhuis

Op 22 juni 1956 werd de Stichting Studenten Huisvesting in Utrecht opgericht. De SSH staat even stil bij dit bijzondere moment. We zoeken de herinneringen uit die tijd en willen graag de oorspronkelijke bewoners van dit studentenhuis bij elkaar brengen. We zoeken de bewoners van het allereerste studentenhuis van de SSH in Utrecht uit 1957: Johan de Wittstraat 5.

Oprichting SSH precies 60 jaar geleden
In 1955 huurden studenten vooral kamers bij particuliere verhuurders. De Nederlandse Studenten Raad luidde de noodklok, omdat het kamertekort in Utrecht was opgelopen tot zo’n 350: “De Nederlandse Studenten Raad constateert, dat op het gebied van de studentenhuisvesting in verschillende steden van een noodtoestand gesproken kan worden, die te vergelijken is met de situatie van vlak na de Tweede Wereldoorlog”

Ook de Universiteit Utrecht constateert dat studentenhuisvesting een probleem begint te worden. Op 22 juni 1956 richten de Utrechtse studenten Jacob Maarten Maris en Christian Wilhelm Wali van Lohuizen, lid van de huisvestingscommissie van de universiteit, de Stichting Studentenhuisvesting in Utrecht op.

Het eerste studentenhuis
In 1957 verhuurde de SSH haar eerste studentenhuis. Aan de Johan de Wittstraat 5 in Utrecht kwam een studentenhuis voor 14 meisjes. Destijds woonden meisjes en jongens nog apart. De kamers waren geheel gemeubileerd. De SSH verhuurt de kamers in dit stadspand tot op de dag van vandaag. De kamers zijn niet meer gemeubileerd en er wonen inmiddels jongens en meisjes door elkaar.

Studentenleven weinig veranderd
Directeur Ton Jochems woonde zelf in zijn studententijd op kamers in Utrecht. “Zo’n beetje alles is veranderd: Technologie, sociale media, studeren via de livestream. Behalve wonen op kamers, dat is nog steeds hetzelfde: nieuwe vrienden vinden, ruzie maken, feesten geven, samen eten. Lekker op jezelf wonen!”.

Van 14 naar 19.000 kamers
De afgelopen 60 jaar is de SSH flink gegroeid. Na de bouw van de studentencomplexen aan de Ina Boudier-Bakkerlaan (1300 kamers) en Tuindorp-West Complex (1200) ging het hard. Inmiddels is de SSH landelijk actief en verhuurt 19.000 studentenkamers en woningen in Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Zwolle, Tilburg, Maastricht en Groningen.

Oproep: bent u of kent u degene die in 1957 aan de Johan de Wittstraat 5 kwam wonen? De SSH wil graag de oorspronkelijke bewoners bij elkaar brengen. Neemt u contact met ons op via communicatie@sshxl.nl of 088-7304200