EenVandaag op bezoek bij Johanna

EenVandaag maakte een mooi item over het studentenhuis voor dove studenten en studenten gebarentaal.

studentenhuis voor dove studenten - SSH

Bijzonder woonproject
In het Utrechtse studentencomplex Johanna zijn twaalf studentenkamers gerealiseerd voor gebarentaalstudenten en dove of slechthorende studenten. Het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies (IGT&D) van Hogeschool Utrecht en de SSH zijn een samenwerking aangegaan om de twee groepen studenten samen te brengen.

Waarom een speciaal studentenhuis?
Voor dove studenten is het vaak lastig om te communiceren met hun huisgenoten. De SSH heeft daarom het initiatief genomen om een aantal woningen voor studenten met een auditieve beperking te realiseren. Dit biedt de dove of slechthorende studenten de mogelijkheid om te wonen met huisgenoten met wie ze kunnen communiceren in hun voorkeurstaal. De studenten IGT&D kunnen hun vaardigheden in gebarentaal ontwikkelen doordat ze deze dagelijks in hun woonsituatie gebruiken.

Doofvriendelijke kamers
De kamers zijn doofvriendelijk gemaakt: de noodalarmering en de deurbel geven naast een geluidssignaal ook een lichtsignaal af. De kamers hebben een oppervlakte van 16 m2. De studenten delen een ruime woonkeuken en badkamer met in vijf andere huisgenoten.