Als bewoner heb je heel veel impact op de CO2-uitstoot van het pand waar je woont. Dit hangt voor een groot deel samen met het gebruik van de woning. Heb je bijvoorbeeld een moderne koelkast of een oudje van (o)ma? Verwarm je je woonkamer standaard tot 22 graden of alleen als je thuis bent op 19 graden? Douche je dagelijks 20 minuten of 5 minuten? We zien tijdens de Student Energy Race hoe deelnemende huizen - puur door hun energiegedrag aan te passen - gemiddeld ruim 25% besparen!

De SSH is ervan overtuigd dat alleen het verduurzamen van de ‘stenen’ niet voldoende is. Naast het gefaseerd verduurzamen van de panden proberen we daarom ook bewoners te ondersteunen en stimuleren om bewust om te gaan met energie.

Tips

Het besparen van energie is niet alleen goed voor het milieu, het is ook goed voor je portemonnee. Alles wat je kunt besparen hoef je namelijk ook niet te betalen. Als bewoner van de SSH worden je kosten aan gas, water en licht een keer per jaar afgerekend op basis van het daadwerkelijke verbruik van jouw gang, pand of complex.

1. Gemiddeld gaat 75% van de gasrekening naar de verwarming van je huis. Een grote kostenpost dus, waar je flink op kan besparen! Tip: Zet de kachel een graadje lager, dit scheelt al snel € 100,- per jaar. Het maakt niet uit of je de verwarming van 26 graden naar 25 graden of van 18 graden naar 17 graden zet. Het scheelt evenveel gas en dus ook evenveel geld.

2. Een oplader in het stopcontact laten zitten zonder apparaat, kost je jaarlijks gemiddeld zo’n € 4,-. Hoeveel opladers zijn er bij jullie in huis? Denk aan je iPad, Laptop, tablet, JBL, spelcomputer, telefoon, fietslampjes, tandenborstel.

3. Een laagje ijs van 2 mm in je vriezer maakt al dat je vriezer 10% harder werkt. Ontdooi je diepvries! Wees wel voorzichtig, kokend water over koelelementen is schadelijk, dus neem de tijd. Haal alles eruit en zet het buiten (als het koud is) met kranten erom. En dan? Niks! Gewoon wachten tot hij is ontdooid. Handdoeken ervoor om het ijswater op te vangen. Je doet niets en tóch heb je iets goeds gedaan.

4. Probeer minder lang te douchen, zo bespaar je water én gas. Elke dag één minuut korter douchen dan je gewend bent maakt al verschil, wel €23,- per jaar! Als al je huisgenoten dat doen, tikt het lekker aan. Zo erg dat je misschien wel twee minuten korter wil douchen!

5. Wasdrogers slurpen energie. Gebruik de wasdroger daarom zo min mogelijk en hang de was zo veel mogelijk op en maak de warmtewisselaar regelmatig schoon.

Hiermee helpen we je graag te verduurzamen

Huurdersinitiatieven
Heb je een goed idee om je huis of complex te verduurzamen? Laat het ons weten! Jaarlijks hebben we namelijk € 30.000 beschikbaar voor (duurzame) huurdersinitatieven. Je kan je idee insturen via initiatief@sshxl.nl. Meer informatie hierover kan je hier vinden.

Persoonlijk energie advies
Wil je persoonlijk advies hoe jij en je huisgenoten jullie huis kunnen verduurzamen? Vraag dan gratis energie advies aan. Er komt dan een expert bij jou thuis langs om op maat advies te geven hoe jullie (nog) meer kunnen bezuinigen op jullie energierekening. Stuur een mailtje naar duurzaamheid@sshxl.nl. Let op: er zijn maar beperkte plekken.

De Student Energy Race
Wil je met huisgenoten vijf maanden lang heel bewust omgaan met energie? Meld je dan aan voor de Student Energy Race. Hierbij strijden elk jaar verschillende diverse studentenhuizen tegen elkaar om te kijken welk huis de meeste energie bespaart. Aan de hand van een app kunnen de deelnemende huizen op elk moment van de dag zien hoeveel energie ze besparen en hoe de andere deelnemende het doen. De deelnemende huizen krijgen hierbij diverse workshops aangeboden en er zijn natuurlijk leuke prijzen te winnen.

Zuinig witgoed via de SSH
Wist je dat oude koelkasten en vriezers enorme energievreters kunnen zijn? De SSH is een samenwerking aangegaan met Splash Lease, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verhuren van zuinig witgoed aan studenten. Tussen november 2018 en november 2019 doen we een pilot. Bewoners van een aantal geselecteerde complexen krijgen de mogelijkheid om zuinig witgoed voordelig te huren via de SSH. Ze krijgen daarbij 10% korting op de normale tarieven én het eerste half jaar huur is gratis. Een voorwaarden hierbij is dat de oude modellen in het betreffende huis worden afgevoerd. Afhankelijk van het succes rolt de SSH dit aanbod eind 2019 verder uit. Doet jouw huis niet mee aan deze pilot maar hebben jullie wel interesse? Stuur dan een mailtje naar info@sshxl.nl.

Elektrisch koken
Helaas zijn veel van onze woningen nog aangesloten op aardgas. Gas is een fossiele brandstof die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van onze CO2-uitstoot en milieubelastend is. De SSH zet stappen om het verbruik van gas in haar woningen te verminderen. Er is een jaarlijks budget beschikbaar om de kookgasaansluitingen in SSH huizen te vervangen voor elektrisch kookaansluitingen.