Onderhuur

Wil je tijdelijk je kamer of woning onderverhuren, bijvoorbeeld omdat je stage gaat lopen in het buitenland? Je kunt je woonruimte dan tijdelijk laten bewonen door iemand anders, we noemen dit onder(ver)huren.

Een onderhuurder zoeken
Voordat je de onderhuur registreert bij de SSH, zoek je een kandidaat die jouw kamer of woning tijdelijk wil huren. Deze persoon hoeft niet bij ons ingeschreven te staan.

Registratie onderverhuur
Kandidaat gevonden? Dan kun je je onderhuur direct registreren via MijnSSH

Wat zijn de voorwaarden als ik tijdelijk mijn kamer of woning wil onderverhuren?

 • Je mag je kamer of woning voor minimaal 2 maanden en maximaal 12 maanden onderverhuren.
 • Je bent minimaal 6 maanden huurder bij de SSH.
 • Je huurovereenkomst is niet opgezegd.
 • Je hebt geen huurachterstand.
 • Je draagt zelf een onderhuurder aan. Huur je met een campuscontract? Dan moet je onderhuurder ook student zijn.
 • De huurprijs die je in rekening brengt bij je onderhuurder is gelijk aan je eigen bruto huur, eventueel aangevuld met bijhorende woonlasten als verwarming, water, elektra en belastingen en heffingen. Voor aanvullende kosten (bijvoorbeeld voor gebruik van je inboedel) mag je maximaal € 20,- in rekening brengen.
 • Wil je je kamer nog een keer onderverhuren? Dat mag pas 12 maanden na het aflopen van de vorige onderhuurperiode.
 • Je mag de onderhuurperiode tijdens de looptijd verlengen tot de maximale termijn van 12 maanden.
 • De onderhuur is van kracht als de aanvraag is bevestigd door de SSH.

Registreer je onderhuur altijd bij de SSH, het is namelijk niet toegestaan je kamer of woning onder te verhuren zonder een registratie. Meer informatie vind je in het huurreglement. Ook mag je je kamer nooit onderverhuren via bijvoorbeeld AirBnB. Dat beschouwen wij als illegale onderverhuur. Je riskeert dan een boete en uitzetting.

Ben je een internationale student en heb je tijdelijke gemeubileerde woonruimte gereserveerd via je onderwijsinstelling? Dan is het helaas niet mogelijk om je woonruimte te onderverhuren.

Afspraken met je onderhuurder
Als je jouw kamer of woning onderverhuurt, blijf je officieel de huurder. Je blijft daarom verantwoordelijk voor de huurbetaling en de staat van de woonruimte. Afspraken over huurbetaling, het gebruik van de woonruimte eventueel inclusief meubilair, maak je rechtstreeks met de onderhuurder. De SSH heeft een modelhuurcontract opgesteld, dat je kan gebruiken als leidraad bij het maken van afspraken: PDF iconmodelhuurcontract_onderhuur.pdf

Om eventuele problemen te voorkomen, hieronder nog een aantal tips:

 • Leg afspraken schriftelijk vast. Je kunt daarvoor een modelhuurcontract gebruiken.
 • Maak samen een inventarislijst en opnamestaat. Hiermee kun je vastleggen in welke staat de kamer is en welke meubels er in staan. Zo voorkom je discussies achteraf;
 • Betaal je huur via een automatische incasso.
 • De periode die je afspreekt met je onderhuurder is bindend. Zowel jij als de onderhuurder kunnen deze periode dus niet eenzijdig opzeggen. Wel kunnen jullie de huurperiode opzeggen als jullie beiden hiermee instemmen.

Gevolgen voor je huurtoeslag
Als je je kamer of woning gaat onderverhuren kan dit gevolgen hebben voor je huurtoeslag. Voor meer informatie over je huurtoeslag neem je contact op met de Belastingdienst.