Huisgenoot zoeken

De SSH wijst op verschillende manieren vrijgekomen kamers toe. Dat hangt onder andere af van de stad waar je woont. Het kan ook zijn dat je een zogenaamde Short Stay huurt en op een afdeling woont met alleen maar buitenlandse studenten. Lees hieronder welke situatie voor jou van toepassing is en hoe jij aan je nieuwe huisgenoot komt.

Ik ben een buitenlandse student
Woon jij in een gemeubileerde kamer en ben je een buitenlandse student? Dikke kans dat jij een kamer huurt die speciaal voor jou is gereserveerd door jouw onderwijsinstelling in Nederland. Deze kamers en woningen noemen we Short Stay. Wanneer er een kamer vrijkomt, publiceert de SSH een advertentie op deze website. Alleen de studenten die goedkeuring krijgen van de onderwijsinstelling, kunnen deze kamers/woningen voor een afgebakende periode boeken. De SSH of jij hebben dus geen invloed op wie je nieuwe huisgenoot wordt. Voor buitenlandse studenten die geen Short Stay huren, gelden onderstaande toewijzingsprocedures.

Facebook
De meeste afdelingen met Short Stay hebben een eigen Facebook-pagina. Jouw nieuwe huisgenoot kan zich hiervoor aanmelden. Op deze manier kun je je nieuwe huisgenoot al voor aankomst leren kennen.

Ik woon in een SSH-kamer/woning in Tilburg,  Maastricht of Zwolle
Als er een kamer vrijkomt in jouw huis, publiceert de SSH een advertentie van de kamer op deze website. Deze advertentie vind je als je in het hoofdmenu klikt op het tabje ‘Huuraanbod’. Iedereen die staat ingeschreven bij de SSH kan reageren op de kamer. Als de reageertermijn is verstreken, krijgt de kandidaat die het langst staat ingeschreven bij de SSH de kamer toegewezen.

Ik woon in een SSH-kamer/woning in Utrecht, Amersfoort of Tilburg
In deze steden werkt de toewijzing van een kamer of woning iets anders. Als er een kamer vrijkomt in je huis, publiceert de SSH een advertentie op deze website. In deze advertentie kunnen jullie je huis of etage presenteren en jullie wensen met betrekking tot de nieuwe huisgenoot kenbaar maken. Zoeken jullie een meisje of juist een jongen, een roker of niet-roker, een vegetariër of flexitariër. Je kunt er ook foto's en filmpjes uploaden. Hoe beter jullie je presenteren, des te groter is de kans dat jullie de ideale huisgenoot vinden. Alle studenten die staan ingeschreven bij de SSH kunnen reageren op de advertentie. Als de reageertermijn is verstreken, krijgen jullie via de etagepagina een lijst met de gegevens van de tien langst ingeschreven kandidaten. Het is aan jullie om deze kandidaten uit te nodigen voor een hospiteeravond. De kandidaat die volgens jullie het meest geschikt is, wordt jullie nieuwe huisgenoot.

Plaatsing
Soms komt het voor dat iemand geen kamer kan vinden terwijl hij al meer dan drie maanden actief hospiteert. In dat geval kan hij onze hulp inroepen bij het vinden van een kamer. De SSH heeft in dat geval het recht deze persoon op een etage te plaatsen waar een kamer vrijkomt.

Ik woon in een vriendengroep
De SSH verhuurt ook tijdelijke kamers in woningen en panden die op de nominatie staan om gesloopt of gerenoveerd te worden. Wanneer er een kamer vrijkomt omdat een bewoner de huur opzegt, mogen de huisgenoten een nieuwe kandidaat voordragen. Deze nieuwe bewoner moet ingeschreven staan bij de SSH en student zijn.