Wil jij samen met je huisgenoten het verschil maken voor een ander én uit je studenten bubbel treden? Dat kan! Door jullie huis open te stellen aan een gemotiveerde vluchteling of een jongere uit een zorginstelling die op zoek is naar een nieuwe plek. Jullie geven het steuntje in de rug aan deze jongeren dat de start is van een (nog) leukere tijd samen voor en met elkaar.

Het Goeie Buur project is een mooie kans voor vluchtelingen en jongeren uit een zorginstelling die klaar zijn voor de volgende stap om samen met leeftijdsgenoten te gaan wonen. Het gaat hierbij om gemotiveerde jongeren uit de maatschappelijke zorg die graag in een studentenhuis willen wonen. Zij gaan net als de statushouders in een nieuwe omgeving van een studentenhuis en/of nieuwe stad wonen. Zijn jullie het huis dat van en met deze jongeren wilt leren? 
Als jullie na het lezen van bovenstaande informatie nieuwsgierig zijn geworden, neem dan vooral contact met ons op via projectgoeiebuur@academievandestad.nl

Student Noah: “Soms besef je ineens hoe goed wij het hier eigenlijk hebben. Niemand vlucht zonder reden. Tegelijk is het ook weer heel normaal. Het is gewoon een huisgenoot, een student van je eigen leeftijd. Het is hartstikke gezellig.”

Student-vluchteling Abdulaal: "Het is belangrijk dat je mijn verhaal hoort, want onbekend maakt onbemind."

Hoe werkt het?

Stap 1: Jullie zijn enthousiast en willen meer informatie
Heb jij en je huisgenoten interesse? Maar zijn er nog wel vragen over hoe het project precies in werking gaat? De studentcoördinatoren: Raoul, Nando en Rutger van Academie van de Stad staan klaar om al jullie vragen te beantwoorden. Neem dan contact met ze op via: projectgoeiebuur@academievandestad.nl.

Stap 2: Kennismaking met Academie van de Stad
Wanneer je interesse hebt om  aan dit project mee te doen plannen we een kennismakingsgesprek met jullie in met de studentcoördinatoren om elkaar beter te leren kennen. In dit vrijblijvende gesprek is er alle ruimte voor vragen van jullie en van ons. Zo  kunnen we elkaar beter leren kennen. Wij vinden het belangrijk om er achter te komen wat jullie wensen, behoeften en verwachtingen zijn over het project. Zo kunnen wij de goede match maken.

Fase 3: Matchingsgesprek
Nu we weten wat ieders wensen en behoeften zijn, is het tijd om een matchingsgesprek aan te gaan. Dit gesprek zal Academie van de Stad organiseren en hier zal ook een begeleider van de jongere bij zijn. Het doel is om de jongere beter te leren kennen en om te kijken of er daadwerkelijk een match is.

Fase 4: Besluit nemen
Aan de hand van het matchingsproces en alle informatie die jullie nu rijker zijn geworden,  is de tijd aangebroken om een besluit te nemen. Hierover wordt je verder geinformeerd door Academie van de Stad.

Fase 5: Verhuizen en samenwonen
Als er een match is gaat de jongere verhuizen en komt bij jullie in huis!  In een nieuwe omgeving loopt iedereen tegen bepaalde zaken aan waar zij hulp bij kunnen gebruiken. Dit is het moment dat er binnen het project ‘Goeie Buur’ een Goeie Buur om de hoek komt kijken. Een Goeie Buur is een student uit de buurt die een jongere voor een paar uur in de week wilt ondersteunen bij  zijn of haar dagelijkse problemen en het studentenleven.

Wat heb jullie er als huis/medebewoner(s) aan?

Wanneer jullie je als huis openstellen voor een toffe nieuwe bewoner is dit een kans om uit je bubbel te treden. Jullie hebben de kans om kennis te maken met een persoon die je anders misschien niet snel zou ontmoeten. En je kan veel van deze persoon leren. Aan de andere kant bieden jullie iemand die ondersteuning goed kan gebruiken een helpende hand.

De jongeren worden door de instellingen geacht dat zij in staat zijn in een studentenhuis te kunnen wonen. Als huis heb je niet de taak om verantwoordelijk te zijn voor de zorg en welzijn, wel om natuurlijk te genieten van de tijd die je samen doorbrengt.  De begeleider of bijbehorende organisatie blijft betrokken bij jullie nieuwe huisgenoot.

Vragen of wil je meer informatie? Neem gerust contact met ons op:
projectgoeiebuur@academievandestad.nl

Veelgestelde vragen

- Wat gebeurt er als het samenwonen met de statushouder/jongere geen succes blijkt te zijn?
Wanneer het samenwonen met de jongere niet blijkt te werken, dit kan om verschillende redenen zijn (ruzie, niet meedoen in huistaken, opstandig gedrag, drugsgebruik etc.) kunnen jullie contact opnemen met SSH en/of de desbetreffende zorgpartij. Hierbij is Academie van de Stad ook een contactpersoon.
- Hoe lang blijft deze persoon bij ons wonen?
De nieuwe huisgenoot krijgt in principe een contract van vijf jaar. Een voorwaarde voor deze vijf jaar is wel fatsoenlijk gedrag en het betalen van de huur. Maar dat geldt voor natuurlijk iedereen.
- Welke organisaties zijn er betrokken?
De (zorg)organisaties die betrokken zijn bij dit project zijn voor de statushouders Nidos en Vluchtelingenwerk. De jongeren komen uit o.a. de organisaties: Lijn 5, Lister, BackUp, Timon en Youké. Begeleiders vanuit deze organisaties blijven betrokken bij de jongeren. Hiernaast is Academie van de Stad een aanspreekpunt voor de studentenhuizen en zorgen zij voor een goed matchingsproces.
- Hoe worden de studenten begeleid?
Tijdens het project worden de studenten door een Goeie Buur begeleid. Waar nodig kunnen de studenten daarnaast ook altijd terugvallen op de zorgpartij.