Since we currently operate with a minimum amount of staff at our offices, we ask you to direct any questions to us via WhatsApp (+31 88 730 4200) or e-mail (info@sshxl.nl). We can only be reached by phone to report an urgent repair. Should you want to report such an urgent repair, you can do so by calling our general phone-number (+31 88 730 4200) and follow the appropriate options mentioned in the menu (first conveyed in Dutch, then in English). For all other questions or problems we urgently request you to reach out to us via WhatsApp or e-mail.

De SSH verzoekt afgestudeerden om studentenhuis te verlaten

Voor Utrechtse studenten is het niet makkelijk om aan een kamer te komen. SSH wil daarom dat huurders hun kamer na hun afstuderen verlaten. Hiervoor hanteert de SSH het ‘campuscontract’, wat betekent dat studenten na hun afstuderen nog maximaal een jaar in hun kamer mogen blijven. Na een gefaseerde invoer van deze regel gaat de SSH vanaf 2020 ook in de laatste kamers de campusclausule handhaven.

Grote stadspanden
In 2006 heeft de SSH het campuscontract in overleg met huurdersvertegenwoordiging BoKS ingevoerd. Afgesproken is om de handhaving van campuscontracten gefaseerd uit te voeren voor een steeds groter deel van de kamers en studio’s. Op advies van BoKS start de SSH vanaf 2020 met de handhaving van de campusclausule in de laatste kamers in Utrecht waar dit nog niet gebeurde. Dit betreft grote kamers in stadspanden waarvan de SSH in het verleden van mening was dat ze te duur waren voor studenten. Volgens BoKS is dit argument mede door de gestegen huren op de particuliere kamermarkt inmiddels achterhaald. BoKS wil graag dat deze kamers beschikbaar blijven voor studenten en adviseerde de SSH daarom tot handhaving over te gaan. De SSH heeft dit advies overgenomen.

Vervangende woonruimte
Huurders van de betreffende kamers ontvangen in januari een bericht dat de SSH vanaf volgend jaar gaat handhaven. Dat betekent dat deze huurders begin 2020 moeten aantonen dat zij nog studeren. Als dat niet het geval is krijgen ze een jaar de tijd om hun kamer op te zeggen en zo plaats te maken voor een nieuwe student.

De SSH kan de betreffende bewoners geen vervangende woonruimte garanderen, maar denkt wel mee over alternatieven. “Wij verhuren ook kleine zelfstandige woningen waarvoor geen campuscontract geldt”, aldus Roeland Kreeft, manager strategie bij de SSH. “Op basis van je inschrijftijd kun je daarop reageren. Sta je ingeschreven bij Woningnet? Dan kun je ook kijken of je daar voldoende inschrijftijd hebt opgebouwd.