Wij werken vanwege het coronavirus zoveel mogelijk vanuit huis. De bezetting op onze kantoren is daarom beperkt. We verzoeken je daarom om eerst onze online FAQ te checken. Staat jouw vraag daar niet tussen? App ons (+31 88 730 4200) of mail ons dan (info@sshxl.nl). Je kunt ons alleen bellen voor urgente reparatieverzoeken. Dit doe je door te bellen naar ons algemene nummer (+31 88 730 4200) en de 1 te kiezen in ons keuzemenu.

Asbest bestaat uit zeer kleine vezels en werd vroeger gebruikt omdat het goedkoop, sterk, slijtvast is en tegen logen, zuren en hoge temperaturen is bestand. Asbest werd na 1945 tot aan de jaren '80 veel toegepast in gebouwen en woningen. De toepassing en verkoop van asbest zijn sinds 1 juli 1993 verboden.

Vormen asbest
Asbest hoeft niet gevaarlijk te zijn. Er zijn verschillende vormen van asbest: hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zitten de vezels stevig verwerkt in het materiaal. Als het materiaal in goede staat is, komen de vezels niet vrij. Bij niet-hechtgebonden asbest zitten de vezels veel minder stevig of niet aan het materiaal vast (dit hangt van het type asbest af). Hierdoor zijn de gezondheidsrisico’s groter.

Gezondheid
Losgekomen asbestvezels kunnen long- en darmkanker veroorzaken bij mensen die deze vezels hebben ingeademd. Je kunt alleen vezels inademen als deze zijn losgekomen. Bij hechtgebonden asbest is het risico dat vezels vrijkomen veel kleiner dan bij niet-hechtgebonden asbest. Als je in asbest boort, zaagt of schuurt of het asbest beschadigt, komen deze vezels vrij. Om dat te voorkomen zijn strenge regels opgesteld.

Weghalen
Het verkeerd verwijderen van asbest is vaak gevaarlijker dan het te laten zitten. Er gelden dan ook strenge voorschriften om asbest te laten verwijderen. Hechtgebonden asbest hoeft niet weggehaald te worden omdat het geen gevaar voor de gezondheid oplevert. Als we constateren dat er ergens niet-hechtgebonden asbest aanwezig is, dan verwijderen we dit wel. Het is wettelijk verplicht bij niet-hechtgebonden asbest een plan van aanpak te maken om dit te verwijderen.

Asbest in SSH-woningen
Vanaf 1983 is het losgebonden asbest niet meer toegepast. Ook het gebruik van hechtgebonden asbest is sindsdien sterk afgenomen. Omdat pas in 1993 het gebruik van asbest in bouwwerkzaamheden is verboden, kan asbest voorkomen in alle SSH-woningen die vóór 1994 zijn gebouwd.

Vragen?
Uitbreide informatie over asbest vind je op www.arboportaal.nl. Ook op de website van het ministerie van Infrastructuur en Milieu lees je meer over dit onderwerp: www.rijksoverheid.nl. Wil je weten of er in jouw woning asbest aanwezig is? Dit is vermeld in de informatie over een woongebouw. Heb je daarna nog vragen, bel ons dan gerust: (088) 730 42 00.